11 Mayıs 2020 Pazartesi

SDF Ve NDF




internet

1       SDN (Software Defined Networking)


En genel tanımı ile büyük ve karmaşık ağlar oluşturmak ve bu ağları etkin olarak yönetmek, ağ alt yapısını donanımdan mümkün olduğu kadar soyutlaştırmak ve sanallaştırmak üzerine kurulmuş bir teknolojidir.

2       NFV (Network Functions Virtualization)


İse, biraz daha üst katmanda, özellikle yeni servislerin geliştirilmesinde, hızlı bir şekilde denenmesinde ve tüm bunların düşük maliyetle gerçekleştirilmesine yönelik bir teknoloji alanıdır. Telekom kaynaklarını etkin kullanmayı amaçlar.



 




3       Arasındaki Farklar


Geleceğin yazılım tabanlı ağlarında SDN ve NFV teknolojileri, yazılım tabanlı bir çözümün, farklı unsurlarını ele almaları bakımından tamamlayıcıdırlar. SDN, ağın bütünsel yönetimi aracılığıyla ağ esnekliğini arttırır, hızlı yeniliklere olanak sağlar ve işletim giderlerini azaltır. NFV ise azaltılmış ekipman maliyetleri ve düşük güç tüketimi sayesinde, ağ operatörünün CAPEX ve OPEX giderlerini azaltmak için çalışır. NFV karmaşayı azaltır ve  bir ağ yönetimi ve yeni yeteneklerin eklenmesinin daha kolay ve daha hızlı olmasını sağlar. İlginç bir not: Telekom taşıyıcıları birçok NFV girişimini sürdürürken, SDN teknolojisindeki en yüksek ilgi, veri merkezinde ve bulut programlama alanlarındadır. Sonuç olarak, SDN ve NFV’nin bugünün ağlarını değişime sevk ettiği açıkça görülüyor.

TunahanKIZIL

Disqus Yorumları Yükle

0 yorum